Referans Referans Referans Referans Referans


ATİB-İFTARI Dostları Buluşturdu, Uzakları Yakınlaştırdı

Müslümanların hayatında “On bir ayın sultanı” Ramazan ayının müstesna bir yeri olduğu gibi, bu ay süresince eda edilen oruç ibadetinin de diğer ibadetlerden çok daha farklı yönleri veya özellikleri var. Hele bir de bu mübarek Ramazan ayı farklı bir dinin hâkim olduğu ülkelerde idrak ediliyorsa, zorlukları ve güzellikleriyle birlikte, bir dahaki Ramazan’a kadar unutulmayacak izler bırakır oruçluların zihninde.


Geleneksel ATİB-İftarı da, geçen Ramazan’dan beri görüşemeyen dostların buluşmasına, bazen birbirine “uzak” olanların, bazen de çok uzaklardan gelenlerin yakınlaşması ve kucaklaşmasına vesile oldu.


Yaklaşık altı yüz davetlinin katıldığı ATİB-İftarı’nda, hem Avrupa hem de dünya Müslümanlarının içinde bulundukları durum en veciz şekilde ATİB Genel Başkanı Durmuş Yıldırım tarafından dile getirildi.


ATİB Genel Başkanı Yıldırım’ın iftar konuşmasında, Myanmar’dan Suriye ve Filistin’e kadar birçok ülkede Müslümanların insanlık dışı muameleye maruz kaldıklarına dikkat çektikten sonra öncelikli olarak şu konulara yer verdi:


-Sadece geride bıraktığımız 2017 yılında Almanya’da 950 camiye saldırıldı. Canımız, malımız ve mabetlerimizle biz Müslümanlar, yaşadığımız ülkenin kanunlarına ve güvenlik birimlerine teslimiz.


-Hayat devam ediyor; herşeye rağmen kuruluşlarımızla, camilerimizle ve buralı olmuş insanlarımızla biz artık buralıyız!


-Biz Müslümanlar son yıllarda Almanya’da bir "Deutscher İslam” yani “Alman İslam'ı" dayatmasıyla karşı karşıyayken, şimdi de Fransa’dan bir grup entelektüel, “Bazı Kuran ayetlerini değiştirin veya çıkarın” diyen bir bildiri yayınladı…


-İslam’dan uzak, önyargılı veya bilgisizce ortaya atılan, kısmen de biz Müslümanlara dayatılmaya çalışılan bu tür görüşler hangi niyetle ortaya atılmış olursa olsun, asla tasvip etmeyeceğimiz ve bizim gerçeğimizi yansıtmayan mülahazalardır.

-Her Ramazan’da olduğu gibi, yine bu Ramazan boyunca da sofralarımız kadar gönül kapılarımız da herkese, bize ikide bir “Türken raus!” diyenlere, yani Türklere kapıyı gösteren kesimlere bile açıktır.

ATİB’in bu yılki „Ramazan; olanı paylaşmayı ve olmayanla dayanışmayı öğretir“ şeklindeki Ramazan sloganı da zaten bu mübarek ayın mesajını özlü olarak veriyordu.

ZMD, DİTİB, IGMG, VIKZ gibi Türk/Müslüman çatı kuruluşlarının üst düzeyde katıldığı ATİB-İftarı‘nda selamlama konuşması yapanlar arasında T.C. Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, ATİB Kurucularından Ali Batman, ATİB Eski Genel Başkanı Selahattin Saygın ve ATİB Kurucu Genel Başkanı Musa Serdar Çelebi de vardı. Çelebi yaptığı konuşmada, daha çok yeni nesil Avrupalı Türklere, „milli kimliğini yitirmeden eğitimli, zengin, eşit haklara sahip ve katılımcı“ özelliklere sahip olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

Gayet yerli yerinde ve özenle tertiplenmiş bir ATİB-İftarı’nda dostlarla buluşmanın memnuniyeti ve iftar akşamının bıraktığı manevi güzellikleriyle davetliler evlerine döndüler.