Referans Referans Referans Referans Referans


Sevgi ve Kardeşliğimizin Kaynağı Bayramlarımız

İslam âleminin iki büyük bayramı vardır, bunlardan biri Ramazan bayramı, diğeri Kurban bayramıdır. Bu bayramlar Müslümanlara, Yaratan tarafından bahşedilen bir ikramdır, sevgi ve kardeşlik günüdür. Ramazan bayramı müminlerin bir ay süreyle Allah için tuttukları orucun sevincidir, bayramıdır. Her şeyin mutlaka bir karşılığı vardır, orucun karşılığı rahmettir, berekettir, cennettir ve karşılığını Allah verecektir. Orucun dünyalık olarak karşılığı bayramdır. Her Müslüman bilir ki, tutulan orucun sonunda Müslümanlara verilen en büyük hediye, ikram yine bayramdır.

Ramazan ayı rahmet olduğundan dolayı bu ayda herkes bu rahmetten faydalanır. Rahmet yağmur gibidir, iyinin de, kötünün de tarlasına, bahçesine yağar. Bayramlar herkese sevgi, barış, sevinç, neşe, mutluluk getirir.

Bayramlar hepimizin hafızasında güzellikleriyle yer etmiştir. Her yaştaki insanın sevinçle karşıladığı,” bayram benim neyime” demediği, sevdikleriyle kutlamaktan büyük mutluluk duyduğu özel günlerdir. Fakir, zengin, köylü, şehirli, işçi, memur vs. müşterek mutluluğudur. Olumsuzlukların, kötülüklerin en aza indiği günlerdir. Büyüklerin ziyaret edildiği, küçüklerin sevindirildiği, milyonların kucaklaştığı, küskünlerin barıştığı, sevinçlerin olduğu gibi üzüntü ve kederlerin de paylaşıldığı günlerdir. Bayramlarımızda ölülerimizin bile unutulmadığı, mezarlarının ziyaret edildiği geleneklerimizdir.

Avrupa da kendine has iftar ve bayram programları yapılmakta, bu programlar Batı Avrupa ülkelerine zenginlik getirmiştir. İftarlarda Türk, Alman müşterek iftar sofralarına beraber oturdular, bayramları beraber kutladılar. Kurban ve ramazan bayramlarında olduğu gibi hiçbir bayramda insanlar birbirleriyle bu kadar samimi, içten birbirlerini kucaklayıp, ellerin sıkıldığı, öpüldüğü, tebriklerin kabul edildiği başka bir bayram yoktur.

Bayramlarda büyükler çocukları ihmal etmemeli, sevecen olmalı, güzel sözler söylemeli, mutlaka haşlık verilmeli. Çocukluk dünyamızda bayramlar unutulmaz günlerdir, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan çocuklarımızda bu bayram kültürümüzü yaşamalı ve geleceğe taşımalıdır. Kültürlerin nesilden nesile aktarılması kültürlerin aile içinde canlı bir şekilde yaşanmasıyla mümkün olabilir. Bu gelenekleri toplum olarak yaşatmak en büyük vazifemiz olmalı.

Bayramımız Bayram Olsun
Ümmetin sevinci artsın
Huzuru, neşeyi tatsın
Keder, üzüntüyü atsın
Bayramımız bayram olsun.
Sevgi, muhabbet cağlasın
Ümmet huzuru sağlasın
Gönüller Hakkı anlasın
Bayramımız bayram olsun.
Kardeşiz aşkla coşalım
Bir olan Hakka koşalım
Küfrü beraber aşalım
Bayramımız bayram olsun.
Çocuklar, ev neşelensin
Köy, şehir, bahçe şenlensin
Bütün müminler eğlensin
Bayramımız bayram olsun.
Baba, ana, çocuk şendi
Neşemiz kederi yendi
Bütün insanlık eğlendi
Bayramımız bayram olsun.
Saygın’ım bayramla coştum
Dost, yar, yarenle buluştum
Sevgiyle imana koştum
Bayramımız bayram olsun.
Selahattin SAYGIN

03.10.2006, Mekke



YAZARIN DİĞER YAZILARI