Referans Referans Referans Referans Referans


Medeniyet Gelişmedir

Değerli Okuyucu !
Yüce İslam dini,dünyaya üç yüz altmış derece açıdan bakılmasını ,ulaşılan her şeyin incelenmesini ve faydalanılmasını ön görmüştür. Yaratıkların içinde en şerefli varlık insan,bununla emrolunmuştur. Çünkü varlıklar insanın faydalanması için yaratılmıştır. Bu, yaratan Mevla’nın insana lütuf ve ihsanıdır. İnsanın gezip dolaşarak ulaşabildiği her şeyi inceleyip düşünerek onlardan ibret alması değişim ve gelişimi sağlayacaktır. İnsan hayatında bu değişim ve gelişim medeniyete götürür.Yer yüzünün imarı hayatın huzur , güven ve mutluluğu, insanın gelişimiyle kurduğu medeniyete bağlıdır. İlmi araştırmalar, bulgular, değerlendirmeler ve dünyanın imkan ve nimetlerinden faydalanma yarışı içindeki milletler dev medeniyetler kurmaktadırlar.

Yüce İslam’ın kitabı Kur’an ı Kerim bu yolu açmış ve medeniyet yolunda ilerlemeyi emretmiştir. Cenab-ı Hak, Bakara suresinin 164.ayet-i kerimesinde “Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün birbiri peşinden gelmesinde, insanlara fayda veren şeylerle yüklü olarak denizde yüzüp giden gemilerde, Allah’ın gökten indirip de ölü haldeki toprağı canlandırdığı suda, yer yüzünde her çeşit canlıyı yaymasında,rüzgarları ve yer ile gök arasında emre hazır bekleyen bulutları yönlendirmesinde düşünen bir toplum için (Allah’ın varlığını ve birliğini ispatlayan) bir çok deliller vardır.” buyurdu. İşte İslam, ilim ve akla evreni inceleyip medeniyet kurmayı ve yaratıklardan faydalanmanın yolunu göstermiştir.

Saygı değer Okuyucu !
İlim ve akıl sahibi insan göklere ve yere basiret gözüyle bakarak yaratılış kanunlarını bulmuştur.Hava basıncı ile uçak yapmış, yüzme kanunuyla gemiler yapmış, yer çekimi kanunuyla karada bir takım araçlar yapmış.Evren’in yaratılışyle birlikte konan yüzme kanunu asırlar sonra hamamda yıkanırken Arşimet tasın su üzerinde yüzmesini düşünerek Cisimlerin özgül ağırlığı ve hacim genişlemesini bularak gemilerin yapımına, Newton, gölgesinde oturduğu ağaçtan elma düşünce merakla araştırması sonucu arzın merkezinde bütün cisimleri kendine doğru çeken bir güç var dedi.

Evrene ilim ve akıl gözüyle bakmak İslam’ın emri ve medeniyetin gereğidir . Bu gün fizik kanunlarından faydalanan medeni ülkeler ,yer altı ve yer üstü ürünleri çoğaltıp bütün dünya ülkeleri’ne karadan denizden ve havadan ulaştırmakta muvaffak olmuşlardır.İşte bu medeniyet, insan’ın ilmi çalışmalarıyla, değişim ve gelişimiyle oluşmuştur.Cehalet perdelerini yırtan,zifiri karanlıkları aydınlatan,fiziki ve psikolojik durgunlukları kaldırıp hareketliliği dinamizmi getiren İslam,insan hayatı’na değişim ve gelişimi getirmiştir.İlmi ve akli delilleri basiretle incelemek insanda gelişmeyi ve medeniyeti sağlar. İslam,bütün dünya nimetlerinden gerektiği biçimde faydalanabilmek için yaratıkların hikmetli sırlarını akıl bilim ve mantıkla araştırıp incelenmesini emretmiştir. Çünkü ilmi inceleme ve akli düşünce olmadan dünya nimetlerinden faydalanma imkanı olamaz. Teknoloji de medeniyetin gelişmesi için vardır.İslam peygamberi Hz.Muhammed (s.a), “Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya sarılın, hemen ölecekmiş gibi de ahiret için hazırlık yapın.”,”iki günü eşit geçen zarardadır.” Buyurdu.

İslam.duraklamayı,cehaleti ve tembelliği yasaklamış, ilmi,çalışmayı ve ilerlemeyi emretmiştir.İstiklal marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy,”Doğrudan doğruya İslam’dan alıp ilhamı asrın idraki’ne söyletmeliyiz Kur’anı.”diyerek ne güzel ifade etmiştir. Rabbim,bütün insanlığı Kur’an’ı anlayarak bilim, akıl ve gerçek medeniyetin yolunda dünyada da ukbada da mutlu kılsın.


YAZARIN DİĞER YAZILARI