top of page

ATİB Kurultay Şöleni

TR

2000px-Flag_of_Turkey.svg.png

DE

1920px-Flag_of_Germany.svg.png

ATİB 24. Dönem Kurultay Şöleni yurt içi ve yurt dışından iştirak eden protokol misafirlerinin yanısıra üye derneklerin ve Avrupalı Türklerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Kurultay şöleni bu sefer her zaman olduğu gibi hemen genel kurulun ardından değil de biraz gecikmeli yapıldı.

Romanya, Arnavutluk, Yunanistan, Sırbistan, Makedonya ve Bosna’dan katılan Türk/Müslüman temsilcileri, Türkiye ve Almanya’dan kanaat önderleri, ATİB Kurucu Genel Başkanı M. Serdar Çelebi ve eski genel başkanlardan Selahattin Saygın ve STK temsilcilerinin de birer selamlama konuşması yaptıkları “ATİB Gönül Birliği ve Kültür Şöleni”nin açış konuşmasını Genel Başkan Durmuş Yıldırım yaptı.

Yıldırım, teşkilatlı bir toplum olmanın altını çizerek Avrupalı Türklerin mutlaka kendilerine daha yakın gördükleri bir derneğe üye olmaları tavsiyesinde bulundu. Bu kurultayın ana sloganını, “Hepimiz insan, hepimiz göçmeniz” olarak belirlerken, mevcut Avrupa şartlarını dikkate aldık dedi ve sözlerine şöyle devam etti: Beraber yaşadığımız, ülke kalkınmasına birlikte alın teri akıttığımız toplumlarda biz, bizim onlara baktığımız gibi muamele görmüyoruz. Sanki hepimiz Adem’in çocukları değilmişiz gibi…

“Alman İslamı”na gönderme yapan Yıldırım, “Bir zamanlar “Euro-İslam” diye bir kavram ortaya atarak işi sulandırmaya çalıştılar ama tutmadı… Şimdi de “Deutscher-İslam” yani “Alman İslamı” diye bir kavram piyasa sürdüler ve Müslüman bir ana-babadan doğmanın ötesinde İslam’la alakası olmayan bazı kişiler üzerinden sözde “Alman İslamı”nı pazarlamaya çalışıyorlar.” dedi. ATİB Genel Başkanı Durmuş Yıldırım konuşmasının devamında, Türkçe’nin Avrupalı Türkler için hayati önemine vurgu yaparak, diğer kuruluşlarla birlikte Türkçe seferberliği başlatacaklarını sözlerine ekledi.

ATİB Genel Sekreteri Nurdoğan Aktaş’ın kendi dönemlerinde yapılan faaliyetleri başlıklar halinde sunmasından sonra, Kübra Sancak ve Nevzat Akbulut’un sunuculuğunu yaptığı Kurultay Kültür Şöleni mehteran takımının gösterisi, folklor ekipleri ve aralara serpiştirilmiş şiirlerle başladı, Türk halk müziği sanatçısı Ahmet Baydaroğlu’nun sahne almasından sonra Ozan Yusuf Polatoğlu ve Ozan Hilmi Şahballı’nın Türk âşıklık geleneği atışmalardan örnekler sundukları proğram büyük bir ilgiyle seyredildi.

Türk halk müziğinin başarılı temsilcilerinden Orhan Hakalmaz da birbirinden güzel türkülerle salondakileri coşturdu. Her zaman olduğu kurultay şöleni ozanların marşlarıyla ve salon inlercesine koro halinde söylenerek son erdi.

bottom of page