Referans Referans Referans Referans Referans


Almanya' da Eğitim

Federal Almanya`da ilkokul eğitimi,daha ilkokula başlamadan anaokulunda başlar (Kindergarten´de) Anaokulunda okul öncesi temel bilgiler verilir.
Almancası yetersiz olan çocuklar ilk dil bilgilerini burada almaya başlarlar.Her çocuk 3 yaşından 6 yaşına kadar anne ve babaları tarafından anaokuluna gönderme hakları vardır. Ayrıca çalışan Aileler için özel uygulamalar vardır.(Kinderbeteruung) İlkokul 4 senedir burada ögerencilere kendilerini gösterme imkanı verilmeye çalışılır.Okulun bitmesi ile bir okul seçimi yapılır.

Burada önemli bir nokta Çocuklara ilkokulda ilk iki sene not verilmez.Ancak üçüncü sınıfdan sonra notlar verilmeye başlanır.Dolayısıyla veliler 3. Sınıf´dan itibaren çocuklarının durumlarnı sürekli dikkat etmeleri ve izlemeleri çocukları açısından son derece önemlidir.

Öğrencilere notlarına ve Ailelerinin isteği üzere Gymnasium, Realschle, Gesamtschule ve Haupschule´ye gönderilir.Almanya´da okul sisteminin en temel özeliklerinden biri okullar arasında sürekli bir akışın olmasıdır.

Yani buna göre şayet bir öğrenci Gymnasiuma kayıt yaptırmışsa devamlı orada kalma hakkı yoktur,aynı şekilde bir çocuk Haupschule´ye başlamışsa sürekli orada kalmasıda sözkonusu degildir.Öğrencinin başarasına göre okullar arasında yatay geçişler olabilir.

Fakat bu yatay teori olarak mümkün isede uygulamada buralardan geçişler çok azdır.

Bugünlerde okullarda Veliler toplantılara çagrılıyorlar,çocuklarının 4. sınıf sonrasi hangi okula gitmesi konusunda görüşmeler yapıyorlar. Çünkü çocuklar 5. sınıfı nerede okuyacakları yani orta eğitime başlanması kararlaştırılıyor.

Gymnasium
En başarılı öğrenciler (durumu 'pekiyi' olanlar), Gymnasium denen okullara devam ederler. Gymnasium sonunda Abitur denen sınavları başaran öğrenciler üniversiteye gidebilmektedir. İlkokul sonrasında Gymnasium'a giden öğrenciler, genellikle Abitur'u da yapıp üniversiteye girebilmektedirler.
Realschule
Durumu 'iyi' olan öğrenciler, Realschule denen okullara devam ederler. Realschule, Gymnasium'un bir altı ama Hauptschule'nin bir üstünde yer alır. Realschule'yi bitiren öğrenciler, hemen hemen bütün meslek alanlarında 3 yıllık meslek eğitimlerinden istediklerini seçebilirler. Realschule okuyan öğrenciler daha çok meslek yapmaya yönelmektedirler. Bununla birlikte, pek çok Realschule mezunu da ek sınavları da yaparak üniversiteye gidebilme haklarını kullanmaktadırlar.
Gesamtschule
Bazı eyaletlerde, Gymnasium, Realschule, Hauptschle üçlü ayrımı yapılmayıp, çocuklar Gesamtschule denen tek bir okula gönderilmektedirler. Ancak nota dayalı seviye farkları bu okullarda da vardır. Farklı olan şey, farklı seviyede öğrencilerin ayrı ayrı okullara gönderilmesi yerine, hepsinin tek bir okulda toplanıp fakat ayrı ayrı sınıflara gönderilmesidir.
Hauptschule
İlkokul sonunda başarı durumları iyi olmayan öğrenciler Hauptschule denen okullara giderler. Bu öğrenciler için üniversite yolu teorik olarak her ne kadar açık ise de gerçekte neredeyse tamamen kapanmıştır. Hauptschule okuyan öğrenciler, okulu bitirip bir meslek eğitimi yaparak hayata atılırlar. Son yıllarda Almanya'da hayat şartları Hauptschule mezunları için son derece zorlaşmıştır. Bunun sebebi, artan işsizlik ortamında azalan meslek eğitimi imkanları karşısında Realschule mezunlarının Hauptschule mezunlarına tercih edilmesidir. Çok sayıda Hauptschule mezunu meslek eğitimi imkanı bulamadığından hiçbir mesleki kalifikasyona sahip olamamakta ve Almanya'da ancak en kötü işlerde çalışmak veya işsiz kalmak tehdidiyle karşı karşıyadırlar.

Almanya’nın 2000 yılından itibaren eğitim sisteminde iyileştirmeler yaptığını biliyoruz. 2000 yılında açıklanan PISA sonuçları Almanları ve bizleri şoke etmişti. Türk ve göçmen ailelere mensup çocuklara yönelik erken dil eğitimi, çocukların erken yaşta desteklenmesi ve tam gün okul gibi bazı adımlar atıldı. Bu yıl açıklanan PISA sonuçları Türk öğrencilerin eğitimdeki başarılarının arttığını göstersede bunun yetersiz kaldığı ortada.

Almanya´da yarım milyon Türk kökenli ögrenci var. Almanya’daki Türk gençlerinin Almanya dışındakilere kıyasla daha başarısız olmaları, ülkenin eğitim sistemi ile ilişkilidir.Diger göçmen gruplarına baktıgımız zaman Türklerin başarısız oldugu ortaya çıkıyor.

Sekiz Avrupa ülkesinde yaşayan Türk gençlerinin eğitim durumlarını karşılaştıran ve Volkswagen Vakfı tarafından yapılan bir raporun sonuçlarına göre, Almanya dışındaki Türk gençleri daha başarılı. Nitekim üniversiteye giden Türk gençlerinin oranı Fransa’da yüzde 40, İsveç’te yüzde 37, Hollanda’da ve Belçika’da yüzde 26. Almanya’da ise Türk gençlerinin sadece yüzde 3’ünün üniversite ve yüksekokula gitmesi dikkat çekiyor.

Öte taraftan Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi son raporunda,Almanya´da her dört çocuktan birinin,eğitim alanında kendilerine ayrımcılık yapıldığını ortaya koydu.

Şimdi bize düşen bütün bunlara ragmen mücadele´den vazgeçmemek…


YAZARIN DİĞER YAZILARI