Referans Referans Referans Referans Referans


Kiralık İşçilik-Leiharbeit

Avrupaya işçi olarak gelen Avrupalı Türkler sosyal,kültür ve buna bağlı olarak günlük hayatta fazla aktiv degiliz. Bizlerin bir çoğu işçi olmasına ragmen iş kanunları ve iş hayatıyla fazla ilgilenmiyoruz.En çok göçmen ve türklerin etkilendiği iş hayatı bilhassa almanyada insan hakları boyutunu da aşarak bir nevi kölelik sistemine dönmüş durumunda.

İşte bu modern kölelik sisteminin adı günümüzde taşeronluk yani kiralık işçilik. Federal Almanya'da kiralık işçilik taşeronluk Wolfgang Clement döneminde hayata geçirildi. İş Kanunun'da alt işverenlik olarak tanımlanan taşeronlaşma bazı sınırlamalarla birlikte yasal zemine de sahip. Yasal olanın işçilerin canını yakması bir yana, patronlar taşeronlaştırmayı yaygınlaştırmak için ilginç yöntemler bulmaktan da geri durmuyor. Bugün gelinen nokta'da kiralık işçi saysı NRW eyaletinde 180 bin Federal Almanya'da 910 bin rakamlarına ulaşmış durumda. Birçok ülkede olduğu gibi Almanya’da da ucuz işçi çalıştırmanın önemli araçlarından biri kiralık işçi uygulamasıdır.

Aralarında büyük ölçekli üretim yapan firmaların da olduğu işletmeler, adeta modern simsarlık yapan kiralık işçi şirketlerine başvurarak her an işten atabileceği, daha ucuz, daha örgütsüz işçi kiralama uygulamasına giderek daha fazla başvurmaya başladılar. Bazı tekeller ve büyük şirketler, kendileri işçi kiralama firması kurarak aracı şirketleri aradan çıkartıyorlar. Büyük şirketlerin yıllık bilançoları açıklandığında duyduğumuz yüksek meblağdaki kârların nasıl elde edildiğini genellikle pek düşünmeyiz. Biraz dikkatli bakıldığında ise, işverenlerin karlarındaki bu artışla, işçilerin daha ucuza çalıştırılmasının atbaşı gittiğini görürüz. Çünkü kar artışının en temel yollarından biri, işgücünün fiyatının düşürülmesidir. İşçiye ödenen ücret aşağı çekildikçe işverenin sağladığı kar yukarıya çıkmakta.

Düşük ücretler, kiralık işçi olarak çalışma ve güvencesiz çalışmanın diğer şekilleri bilhassa büyük bir kısmı Türkiye’den gelen göçmen işçilerin de sorunudur. Yetersiz Almanca bilgisi sebebiyle, eksik kalifiyelik ve mesleki tecrübesinin azlığı sebebiyle iş hayatında daha kötü imkânlara sahiptirler. Kiralık işçilikte göçmenlere karşı ayrımcılık, horlanma çekilmez boyutlara ulaşmış durumda. Avrupa’nın bir çok ülkesinde demokratik kitle örgütleri,sivil toplum, çeşitli sendikalar artık kiralık işçiliğe, modern köleliğe karşı sesimizi yükseltmeliyiz. Biz de İşçiler olarak kiralık işçiliğin derhal iptal edilmesi, eşit işe eşit ücret ödenmesi ve en az brüt 12 €’luk asgari ücret verilmesi talebinde bulunuyoruz.

Kiralık İşçiliğe Hayır!

İnsan onuruna yakışır bir hayat istiyoruz


YAZARIN DİĞER YAZILARI